TRAINING

Get up and Goals!

Manual de Geo-istorie globală - RO

Friday, 29 January 2021

Primul manual de geo-istorie la nivel mondial pentru studenții din Europa!

12 țări, 1 text

Proiectul Get Up and Goals! le oferă cadrelor didactice de istorie ale elevilor cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani un manual de școlar inovator de geo-istorie bazat pe o abordare globală a istoriei (sau istorie mondială) Manualul va fi disponibil pentru orele școlare din 12 țări: Austria, Bulgaria, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Cehia, România, Spania, Ungaria, Italia și va avea în fiecare țară același conținut în ceea ce privește textul și hărțile și structura.

Depășiți naționalismul și eurocentrismul

Autorii principali ai manualului sunt Eric Vanhaute, profesor de istorie mondială la Universitatea belgiană din Gent și Claudia Bernardi, profesor la Universitatea italiană Roma Tre.

Scopul este de a răspândi o nouă narațiune istorică în școli, care să contribuie la depășirea atât a naționalismului, cât și a eurocentrismului și să consolideze construcția unei Europe coezive și solidare cu restul lumii. Acest obiectiv este dictat de analiza celor mai răspândite experiențe educaționale prezente în diferite țări. În mod tradițional, încă din secolul al XIX-lea, predarea istoriei a fost influențată de dorința de a cimenta identitatea națională a cetățenilor din propria țară. Multă vreme, textele școlare de istorie au exclus majoritatea evenimentelor care au avut loc în afara unui anumit stat, o abordare care, deși parțial atenuată, a rămas prevalentă până în zilele noastre.

Această abordare a consolidat difuzarea unei culturi naționaliste, în care accentul este pus pe un „noi” limitat la granițele naționale și la unele evenimente europene. Interconectările cu restul lumii și înțelegerea schimburilor culturale și materiale, care de milenii au reconfigurat continuu diferitele zone ale planetei, rămân în mare măsură excluse. În trecut, acest lucru nu a fost întotdeauna asa: în secolele anterioare secolului al XIX-lea, ideea de a povesti istoria ca istorie a întregii umanități a fost răspândită în multe părți ale lumii, inclusiv China, Japonia, Lumea Islamică și Europa.

Ideea proiectului “Get Up and Goals!” de a aduce narațiunea istorică în mediul școlar, ca o poveste globală a umanității se naște atât din evoluțiile științifice din istoria lumii, cât și din colaborarea profesorilor angajați în acest domeniu, cercetători, experți educaționali, ONG-uri, asociații culturale, mari gânditori din nordul și din sudul lumii și din ani de parteneriate europene pentru proiecte de educație a cetățeniei globale în care dorința a luat formă pentru a combina abordarea științifică și claritatea celei mai bune cercetări istorice cu o narațiune care se concentrează asupra întregii umanități și a interconectărilor sale milenare.

Obiective educaționale

În mod concret, abordarea utilizată în acest manual vizează atingerea unor obiective educaționale specifice:

  • Povestirea istoriei tuturor cetățenilor europeni și mondiali: în acest scop, textul urmărește abordarea istoriei mondiale, oferind aceleași pagini pentru toți locuitorii continentului (și ai planetei). Istoria povestită a lumii se concentrează asupra faptelor și mecanismelor istorice care, în timp, au dus la creșterea interconexiunilor dintre popoarele planetei. Printre aceste fapte și mecanisme istorice, de exemplu, se numără rolul imperiilor islamice și al comerțului de lungă distanță în contactele economice și culturale dintre oamenii europeni, africani, indieni și chinezi; Pax-ul mongol și rolul pe care l-a avut în facilitarea relațiilor dintre Est și Vest; globalizările din 1500 până în zilele noastre...
  • Ajutarea elevilor și profesorilor să aleagă elemente istorice importante: faptele istorice sunt multe și un accent mai larg pe toate continentele ar putea duce la o cantitate disproporționată și excesivă de pagini. Dimpotrivă, acest text nu este stufos, deoarece alege doar acele mecanisme și fapte care, potrivit dovezilor actuale ale științei istorice, au o importanță centrală pentru a înțelege formarea lumii în care trăim astăzi și problemele sale actuale. Prin urmare, acest manual nu face decât să povestească cele mai relevante evenimente și fenomene istorice care (chiar și fără nicio intenție sau conștientizare a protagoniștilor) au favorizat desfășurarea tiparelor globale actuale în care trăiește omenirea astăzi (legături utile pentru a înțelege totalitatea și dimensiunea globală a evenimente).
  • Povestirea istoriei într-un mod clar: acest text este scris intenționat într-un stil care dorește să trezească interesul studenților și oferă mai multe hărți geo-istorice care ajută la consolidarea înțelegerii elevilor prin mecanismul fundamental de vizualizare.
  • Explicarea marilor probleme din zilele noastre: pe lângă faptul că oferă o viziune globală asupra evenimentelor umane din ultimii 70.000 de ani, textul oferă o reconstrucție istorică atentă la originea și evoluția a patru probleme majore care au o relevanță transversală în lumea de azi: inegalități internaționale, conditia femeilor, fenomenele migratorii, problemele climatice și de mediu. Aceste probleme sunt legate de principalele Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) pe care, în 2015, Națiunile Unite le-au inclus în rezoluția privind viitorul umanității și planetei, cunoscută sub numele de Agenda 2030, votată de 194 de țări.

 

 

 

Doriți să descărcați manualul de geo-istorie in rezolutie mica?

Completați acest formular cu datele dvs. pentru a primi un e-mail și descărcați cartea în format PDF cu rezoluție mică.
Please type your full name.
Invalid email address.

Doriți să descărcați manualul de geo-istorie la rezoluție înaltă?

Completați acest formular cu datele dvs. pentru a primi un e-mail și descărcați cartea în format PDF de înaltă rezoluție.
Please type your full name.
Invalid email address.
Invalid Input

Last modified on Tuesday, 09 March 2021 16:25